Mazak – concept  tehnologic de viitor

Progresand în prelucrare, ne îmbogătim constant  viata de zi cu zi

În industria prelucratoare, masinile unelte sunt cunoscute ca "Masini Mama", deoarece acestea sunt folosite pentru producerea altor masini. Masinile unelte stau la baza unei mari varietati de produse – de la aparatura ce se gaseste in gospodarie, in industria medicala, in industria auto, industria aero-spatiala si multe alte domenii. Progresele in domeniul masinilor unelte si ale tehnologiilor de fabricatie, cum ar fi : viteze mari de aschiere, prelucrare de inalta precizie si capacitatea de lucru in sistem "multi-tasking", fac ca produsele fabricate sa fie de cea mai buna calitate.
Yamazaki Mazak asigura prelucrarea produselor la un standard ridicat prin masini de ultima generatie, sisteme de operare fara a fi necesara prezenta omului si prin noi concepte de prelucrare incluzand sistemul "DONE IN ONE" (realizarea intregului proces de prelucrare printr-o singura prindere a piesei).

Yamazaki Mazak promoveaza marca Mazak prin:


Viitorul tehnologiei (anul 2019 si mai departe)

Obiectivul nostru in domeniul dezvoltarii produselor, este fabricarea unor echipamente care sa satisfaca cererile de productie pe termen indelungat.
Bazat pe unul dintre conceptele companiei si anume crearea de produse originale, ne dorim sa dezvoltam echipamente avansate din punct de vedere tehnologic care ridica la un nivel superior capacitatile prelucrarilor in sistem  "multi-tasking", prelucrarea cu viteze mari de aschiere, inalta precizie si nu in ultimul rand economisirea energiei.
Mazak a dezvoltat o varietate de produse unice cum ar fi Sistemele de Prelucrare Flexibile de mare precizie fara ajutorul operatorilor – FMS, sistemele CNC – Mazatrol si echipamente "multi-tasking" din seria Integrex.
Integrex Seria-e  este masina unealta a Secolului 21, ea imbina tehnologia informatiei si ce a prelucrarii, cu scopul nostru de a reduce timpul de fabricatie si de a concentra toate capacitatile de prelucrare ale unei fabrici intr-o singura masina.
In urma cu cativa ani, am anticipat tipul de echipament ce il vom construi in anul 2019 – si anume Super Digital Machine, realizarea intregului proces de prelucrare printr-o singura prindere a piesei - conceptul "DONE-IN-ONE".

Consideratii asupra procesului de productie

Mazak urmareste permanent fabricarea de masini unelte de inalta calitate care sa ofere o productivitate crescuta.
Uzinele Mazak din intreaga lume folosesc sistemul de Fabricatie Flexibila Asistata de Calculator impreuna cu sistemul "Cyber Factory", care imbunatateste considerabil productia  prin furnizarea de informatii intre diferite departamente. Acest sistem de productie ofera numeroase avantaje, cum ar fi: toate procesele de fabricatie, de aprovizionare cu materiale, prelucrarea elementelor componente, asamblarea modulelor si a unitatilor din componenta masinilor unelte, sunt organizate si urmarite in asa fel incat sa conduca la respectarea stricta a termenului de livrare stabilit.
Utilizarea sistemului Mazak - ”Productie la cerere” imbunatateste si reduce considerabil procesul de fabricatie. Mazak  produce masini de inalta calitate in cel mai scurt timp posibil.
In timpul fiecarui proces, se intreprind controale de calitate foarte stricte. In zonele de asamblare, sunt efectuate teste operationale pe perioade lungi de timp.
Pentru a putea face fata costurilor ridicate cu forta de munca inalt calificata si reducerii timpilor de prelucrare, Mazak a stabilt ca productia sa se faca in fabrici de tip "e"(e-Factory) care sunt dotate cu masini avand capacitati "multi-tasking", echipate cu o serie de functii inteligente si cu roboti de inalta tehnologie. Actualizarea setarilor se realizeaza in mod automat, iar costul de productie intr-o astfel de „fabrica electronica” este semnificativ mai scazut, in comparatie cu echipamentele conventionale de productie.

Noi credem ca asigurarea unui service post-vanzare de inalta calitate este cel mai important factor, pentru ca utilizatorii masinilor noastre sa foloseasca cu incredere echipamentele pe o perioada cat mai indelungata.
Prin cunoasterea opiniilor si sugestiilor clientilor nostri, suntem in permanenta informati despre cerintele diferitelor piete fapt care ne ajuta pentru a dezvolta noi produse. Clientul se afla in centrul fiecarei actiuni intreprinse de compania Mazak.
Suntem incantati de faptul ca putem sa oferim masinile noastre clientilor care, la randul lor, le utilizeaza pentru cresterea productivitatii si a precizia cu care executa diferitele produse.

Componentele din metal din toate unitatile de productie Mazak sunt vopsite electrostatic. Aceste sisteme avansate, nu prezinta emisii de gaze nocive pentru mediul inconjurator.
Zona de asamblare a unitatii de prelucrare a companiei Mazak din Oguchi, Japonia este folosit pentru asamblarea centrelor de prelucrare ce depasesc de pana la opt ori standardele ISO. Este folosit in acest scop un sistem inovativ, cu un grad mare de eficienta al controlului mediului inconjurator cu minimum de consum de energie.

Conceptul de "Cyber Factory" a fost implementat in toate fabricile Mazak din lume

Datorita imbunatatirii tehnologiei informatiei, fabricile de productie au inceput sa implementeze aceste tehnologii in procesul lor de fabricatie. "Cyber Factory" imbunatateste in mod considerabil productivitatea printr-un acces facil al controlului managementului, dezvoltarii, resurselor, atelierelor, asamblarii, vanzarii si service-ului. Dupa modelul din Japonia, toate unitatile Mazak din SUA, Marea Britatie, Singapore si China au fost promovate la rangul de "Cyber Factory" pentru a livra produsele cat de repede posibil. "Cyber Factory" permite verificarea datelor, cum ar fi rata operationala de functionare a masinilor, starea productiei, detalii despre alarmele masinilor si multe altele, toate acestea in timp real. Datele prelucrate sunt prezentate nu numai sub forma de text, dar si de formate usor de inteles cum ar fi graficele si animatia.
"Cyber Factory" faciliteaza raspunsul prompt la furnizarea pieselor urgente si la schimbarile programate in procesul de productie prin capacitatile subsistemelor de a oferi raspunsuri in timp real.
Informatiile din fabrica pot fi utilizate de catre departamentul de vanzari din afara companiei. Astfel, se reduce, pe ansamblu, timpul de procesare si implicit reducerea timpului necesar pentru dezvoltarea unui produs nou.
Acest sistem face posibil ca fiecare operator sa obtina informatiile necesare cum ar fi desenele tehnice, programele de prelucrare, si setarile masinilor de la departamentul in cauza.
De asemenea, sistemul faciliteaza controlul productiei de catre conducerea fabricii, prin prisma obtinerii unei game largi de date cum ar fi rate de functionare ale masinilor si starea fiecarei activitati din fabrica. Companiile din exterior au acces in retea doar la acele informatii ce sunt necesare pentru ca productia sa se desfasoare fara intreruperi.
Sistemul de "Cyber Factory" este principala unealta informatica ce face ca sistemul Mazak de Cerere si Productie sa fie realizabil. Pentru a furniza companiei date despre cerintele clientilor din intreaga lume si pentru a raspunde prompt diferitelor specificatii ale clientilor, Mazak se foloseste din plin de tehnologia informatiei pentru a scurta semnificativ timpul de livrare.

CYBER PRODUCTION CENTER

Software Complet pentru Management-ul Fabricii

Utilizand o retea, acest software poate gestiona fabrica dumneavoastra în timp real asigurând accesul la datele masinii, programele de prelucrare, datele dispozitivelor, datele de scule, planul de productie si alte date.

MATRIX CAM

Folosind MATRIX CAM realizarea programelor si verificarea coliziunilor se face în birou

MATRIX CAM

CYBER SCHEDULER

Afisarea comoda a prelucrarilor curente pentru toate masinile si estimarea momentului de încheiere a prelucrarii si începerii uneia noi.

CYBER SCHEDULER

CYBER TOOL MANAGEMENT

Controlul complet prin retea al datelor de scule minimizeaza timpii auxiliari de pregatire a sculelor.

CYBER TOOL MANAGEMENT

CYBER MONITOR

Verificarea comoda a starii masinii si a prelucrarii din birou sau din alta locatie.

CYBER MONITOR