Premiul ”Nobel” pentru Mazak
Mazak scrie istoria masinilor-unelte mondiale

           In anul 1999 pe data de 5 iunie Domnul Teruyuki Yamazaki, Presedintele Consiliului de Administratie si Presedinte al Corporatiei Yamazaki Mazak, a fost ales de catre Society of Manufacturing Engineers (SME) pentru a primi cea mai inalta distinctie aceea de a fi  Membru de Onoare, ca recunoastere a devotamentului creativitatii si dezvoltarii domeniului masinilor-unelte.
Prestigiosul premiu, ce se poate compara cu ”Premiul Nobel” al inginerilor din industria prelucratoare, a fost acordat la "Annual Awards Banquet" in St. Louis, Missouri S.U.A. in cardul "Society of Manufacturing Engineers" - SME.

 

           In cei 67 de ani de istorie a Society of Manufacturing Engineers - SME, numai 57 de personalitati din lumea industriala au fost alese ca membrii de onoare.
Situat in Michigan S.U.A., Society of Manufacturing Engineers - SME. este o societate profesionala ce se dedica membrilor sai si comunitatii prelucratoare prin profesionalism, cunoastere si invatare. Fondata in 1932, Society of Manufacturing Engineers - SME are peste 70000 in 70 de tari. Reprezinta cea mai cunoscuta organizatie de ingineri din lume.
Printre cei 57 de membrii de onoare ai Society of Manufacturing Engineers putem regasi urmatoarele personalitati :

  • 1970 - Willard F. Rockwell, Jr. – Presedintele Corporatiei "North American Rockwell"
  • 1971 - Edward N. Cole – Presedintele Corporatiei "General Motors"
  • 1972 - Professor Herwart Opitz – Director "Technical University Aachen", Germania
  • 1975 - Hennry Ford II – Presedintele Consiliului de Administratie "Ford Motor Company"
  • 1979 - Dr. Gunter Spur –  Profesor Masini Unelte si Tehnologii de Finisare, "Technical University Berlin", Germania
  • 1985 - Donald R. Beall – Presedinte si Director Executiv al Corporatiei "Rockwell International"
  • 1987 - Vittorio Ghidella – Director general Fiat, Italia
  • 1992 - Daniel M. Tellep – Presedintele si Director Executiv al Corporatiei Lockheed Calabasas, California
  • 1996 - Robert W. Galvin – Presedintele Comitetului Executiv  Motorola Inc. Schaumburg, Illinois

           Astfel compania Mazak prin personalitatea Domnului Teruyuki Yamazaki se alatura celor mai prestigioase organizatii si corporatii mondiale ce au sprijinit dezvoltarea industriala a secolului XX.
           Dl. Teruyuki Yamazaki a inspirat inginerii din intreaga lume sa creeze masini avansate, invoatoare pentru piata mondiala, incluzand primul strung NC al companiei in anul 1968. Inca din 1979, a fost un deschizator de drumuri in domeniul masinilor multi-tasking si a centrelor de strunjire si frezare.
            Mai tarziu, Dl. Teruyuki Yamazaki a realizat ca productia la nivel inalt poate creste prin incorporarea in controlul masinilor-unelte a tehnologiei calculatoarelor, ce evolua intr-un ritm foarte rapid.
           Dl. Teruyuki Yamazaki a fost ales membru de catre “Society of Manufacturing Engineers” - SME College of Fellows in 1986. Totodata, a primit si “Ordinul Leopold” din partea Maiestatii Sale Regele Baudouin al Belgiei si Medalia de Onoare cu Funda Albastra in Japonia.
           Compania sa, infiintata de catre tatal sau, Sadakichi Yamazaki, a fost numita printre primele 20 de companii din lume de catre Financial World magazine iar "Royal Swedish Academy of Engineering Sciences" a nominalizat-o in “10 Best in the World Companies”.